Voor de bakkerij van de familie Spijkerboer aan de Groote Woldweg 3 hebben we een dorps verkavelingsplan ontwikkeld. De winkel en bakkerij op het binnenerf zullen komende jaar plaats gaan maken voor verschillende typen woningen. Het plan biedt ruimte aan twee geschakelde  woningen, een vrijstaande woning, twee tweekappers en een bungalow.

Het stedenbouwkundige ontwerp is op 19 januari 2022 in de Raadscommissie Ruimtegebruik en Leefomgeving van de gemeente Oldebroek besproken. De Commissie was zeer positief gestemd over de planopzet. Enkele raadsleden hebben inmiddels de locatie bezocht en vonden het plan een mooie aanvulling op het woningprogramma voor Oosterwolde.

woonerf spijkerboer

 

locatie

Immenrode op de Veluwe

De historische karakteristiek van het landschap waarin het landgoed Immenrode is gelegen heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Het landgoed ligt op de oostflank van de Veluwse stuwwal nabij de nederzetting Zilven. Dit is het overgangsgebied van de hogere droge gronden van de in de ijstijden ontstane Veluwse stuwwallen en stuifzanden, die nu grotendeels bebost zijn, naar het lager gelegen vochtiger halfopen landschap van de enken en het IJsseldal. In het vooral agrarische gebruikte landbouwgebied ligt centraal het dorp Loenen, een oude agrarische nederzetting,

Het landgoed ‘Immenrode’ ligt in Loenen (Gld), gemeente Apeldoorn. Het landgoed heeft een omvang van totaal 6.14.00 ha. Het landgoed is voor 2.88.20 ha bebost met een loof- en naaldhout opstand. De huiskavel heeft een omvang van 0.54.40 ha en 2.58.20 ha is in gebruik als schraal grasland. Voor de 75 % omzoming van het landbouwterrein worden houtsingels aangeplant met een oppervlakte van 0.13.20 ha en enkele solitaire bomen.

landgoed immenrode

Een juweel van een boek!
Het nieuwe boek De Mooie Moestuin van Julia Voskuil. Een prachtig en inspirerend werk van deze ervaren tuinschrijfster die dus weet waar ze het over heeft. De principes van het moestuinieren worden bondig uit de doeken gedaan en veertien prachtige, meest te bezoeken moestuinen, worden beschreven.

zie preview: https://www.juliavoskuil.nl/wp-content/uploads/Inkijkje-in-De-Mooie-Moestuin.pdf

 

Mooie moestuin achterblad omslag

Mooi resultaat na een intensiefe klus om 2 vaste plantenborder van 30m lang te verjongen en te herstructureren. In april hebben we dit werk begeleid. Nu bijna 3 maanden later is het een bloeiend spectakel geworden.

resultaat borderrenovatie

Wat betekend de voortuin nou echt voor ons? Het beroemde en vaak geciteerde visitekaartje van het huis? Of misschien het overgebleven aanhangsel van een vroegere tuincultuur? Voor velen is de voortuin lastig geworden, waar je nog werk aan hebt ook. Volker Michael fotograaf en schrijver heeft een prachtig boek gemaakt om inspiratie op te doen voor de voortuin. We zijn vereerd dat een project van ons in het boek is opgenomen.

 

cover vorgarten MV

 inhoud vorgarten MV

 

Zie voor meer info over het boek en bestellen: Vorgärten

 

 

 

uitzicht wenum wiesel

oktober 2017

Dit fantastische uitzicht krijgen de nieuwe bewoners op deze mooie locatie. We zijn gestart met dit unieke project gelegen in Wenum Wiesel. Een project waar verschillende partijen bij betrokken zijn: overheid en bedrijfsleven dienen nauw samen te werken om tot echt maatwerk te komen.

Mede in verband met bodemverontreiniging, veel achterstallig onderhoud zorgen we voor de coördinatie tussen al de betrokken parijen, (gemeente, provincie, waterschap, aannemers).

In het nieuwe jaar starten we met de aanpak van de bodemverontreiniging en het dunnen en kappen van de houtopstanden.

 ---wordt vervolgd---

In het Brummense coulisselandschap hebben we een nieuw erf ontworpen. De bestaande bebouwing is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een nieuw erfensemble, bestaande uit een landelijke villa, kapschuur en dierenverblijf. De karakteristieke schuurberg is hierbij in stijl gerestaureerd.

Voor het geheel hebben we een erf- en landschapsplan gemaakt. Een deel van de 1.5 hectare is als dierenweide ingericht. Naast een boomgaard en een poel voor de opvang van het hemelwater is rond de villa een tuin ontworpen die naadloos opgaat in het landschap.

De bijgebouwen zijn in 2017 voltooid en de woning zal begin 2018 worden opgeleverd. Dit najaar start de aanleg van de buitenruimte.

 

nieuw erf Brummen

Samenwerking tussen het architectenbureau en ons bureau leidt vrijwel altijd tot een meerwaarde en tevens een soepele gemeentelijke procedure. Het ontwerp van deze villa & tuin werd dan ook zeer positief ontvangen door Welstand gemeente Duiven.

De rayonarchitect was lovend over de sterke eenheid en karakters van de ontwerpen. Een hechte en mooie architectonische samenhang tussen woning, tuin, bijgebouw en de landschappelijke omgeving werd als verrassend en verfrissend ervaren.

 

duiven villatuin

Villa ontwerp: Leeflang Architectuur

Tuinontwerp: Mariejanne Vorenholt

Vers van de pers: De Smaak van Bloemen

Tuinieren en recepten met eetbare bloemen

Julia Voskuil

‘De Smaak van Bloemen’ is half september 2017 gelanceerd, een fleurig boek voor tuiniers en lekkerbekken. De smaak van bloemen laat zien hoe je bloemen kunt verwerken in allerlei gerechten: als garnering en natuurlijk voor de smaak. Tuinjournalist Julia Voskuil stelt per seizoen een variatie aan eetbare bloemen voor en geeft daarbij aan wat je wanneer kunt zaaien, oogsten en eten en hoe je aan gezonde bloemen komt. - Ruim 40 plantbeschrijvingen - Praktische seizoensindeling - Interviews en recepten Gerenommeerde chefs, wildplukkers en kwekers delen hun passie met recepten vol bloemen. Vier de seizoenen met bloemen op je bord en laat je inspireren door chef-koks van bekende restaurants zoals Tommy Janssen (Bentinck), Arthur van Brug (Villa Augustus), Remco Jansen (Intens), Soenil Bahadoer (De Lindehof) en Jacob Jan Boerma (De Leest).

De Smaak van BLOEMEN

De titel komt je misschien bekend voor? In 1991 verscheen van de hand van Elisabeth de Lestrieux een prachtig kunstboek met die titel. Elisabeth was met het onderwerp haar tijd ver vooruit. Nu, ruim 25 jaar later, groeit de belangstelling voor het culinair gebruik van bloemen, wat voor uitgeverij Terra aanleiding was om een volledig nieuwe uitgave voor te bereiden.

De titel is een eerbetoon aan Elisabeth. Ze heeft menigeen met haar boek geïnspireerd, zoals bleek toen ik voor deze actuele versie in haar voetsporen trad.

Product details

Uitgeverij Terra

192 pag. gebonden

€ 24,99

EAN 9789089897367

Nur-code: tuinieren

De Smaak van Bloemen

 

Het magazine "The Art of Living" heeft nu een zeer fraai boek uitgebracht over architectuur en design. In het boek worden 15 bijzondere projecten uit België en Nederland belicht. Woning, tuin en interieur staan hierbij centraal. Het resultaat is een gevarieerd aanbod; van een bijzonder landgoed tot een moderne en extravagant ingerichte villa.

Een van de gepresenteerde projecten, Villa XII, een bijzonder luxe villa als 'een welness in optima forma' is het resultaat van de samenwerking tussen Leeflang Architectuur uit Vorden (www.leeflangarchitectuur.nl) en Poortvliet & Partners.

 170717 cover boek

ISBN 978-90-827199-0-1

info: the art of living (Nederland)

       the art of living (België)

prijs: € 35,=

START VAN DE BOUW MEDIO 2018. DE BESTAANDE BEBOUWING MAAKT PLAATS VOOR EEN NIEUWE VILLA. ER IS GEZOCHT NAAR DE MEEST GUNSTIGE BOUWLOCATIE, ZOWEL VANUIT LANDSCHAPPELIJK OOGPUNT ALSWEL AANSLUITEND BIJ DE WENSEN VAN DE OPDRACHTGEVERS.

 

 almen2

 

Boer 'schildert' Mondriaan in grasland Woudsend

Melkveehouder Jacob van der Wal en loonwerker Arjen Rijpma hielpen mee bij de totstandkoming van land-artproject Linen in Lân (lijnen in het land) van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra en galeriehoudster Yolanda van Dongen.

Het resultaat: een Mondriaan in een perceel grasland bij het Friese Woudsend.
Van der Wal en Rijpma zetten samen met anderen de lijnen uit, groeven sloten en zaaiden het gras in. Het project, een initiatief van Van Dongen, werd zaterdag geopend door voormalig Oerol-baas Joop Mulder. Het trok zo'n tweehonderd mensen naar Indijk.

Het lijnenpatroon is een knipoog naar de tijd van voor de ruilverkavelingen, aan de slotenpatronen van Friesland, geeft de eigenaar van galerie Heechsicht Van Dongen aan. 'Het project is geïnspireerd door de kleuren van het onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Met het schilderij wil ik een ode brengen aan de kunstenaarsbeweging De Stijl die dit jaar honderd jaar bestaat. Mondriaan was lid van De Stijl '

mondriaan grasland

foto: Enno Romkema

Zaaien

Melkveehouder Jacob van der Wal en loonwerker Arjen Rijpma zijn intensief bij het project betrokken. 'Ik word steeds enthousiaster. Toen Van Dongen mij voor het project vroeg, moest het wel even landen', geeft Van der Wal aan. 'Wie was Mondriaan? Graven in mijn eigen land heb ik liever niet, maar dit is fantastisch. Het stuk land hoort bij de galerie. Het kunstwerk is een levend schilderij. Het geeft de geschiedenis van het landschap weer.'

Het bewerken van de grond viel nog niet mee vanwege de knipklei, stelt de melkveehouder. 'We hebben er extra aarde aan moeten toevoegen. Buurtkinderen hebben geholpen met het zaaien.'

Loonwerker Arjen Rijpma in Woudsend groef de smalle slootjes uit en gaf daarmee vorm aan de driehoeken en vierkanten binnen het vierkant van 36 bij 36 meter.

'Het is erg mooi geslaagd. We hebben naast rode klaver meer dan vijf soorten gras ingezaaid, onder andere een gazonmengsel, Italiaans raaigras, siergrassen, en bg 3. Door het straks te maaien worden de verschillende kleuren zichtbaar. We hopen op een buitje regen. Anders wordt het wel heel droog', legt Rijpma uit.

Het kunstproject blijft twee jaar in het landschap liggen. Van Dongen refereert met het kunstwerk 'absoluut niet' aan de discussie over landschapspijn, over de afname van biodiversiteit in het landschap, beklemtoont ze. 'Ik was helemaal niet van die discussie op de hoogte. Het gaat om landschapskunst.'

Bron: Nieuwe Oogst, Tienke Wouda

Golfclub Lochem is gestart met de aanleg van het nieuwe terras bij het clubhuis. Met ruim 35.000 stenen geleverd door fabrikand de Bylandt, wordt het patroon langzaam zichtbaar.

 

aanleg golfbaan

Op NPO 2 is de komende weken een nieuwe TV-serie te zien over bijzondere beeldentuinen. De tuinen bevinden zich in Zuid-Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam, bezoekt de tuinen en hoort van de eigenaren of hun nazaten, de verhalen achter de kunstwerken.

 

tuinen van verwonderingAnish Kapoor, Dismemberment 2009, Fotografie Paul Kramer

 

10 november 2016: Storm King, Verenigde Staten

17 november 2016: Collezione Gori, Italië

24 november 2016: Château La Coste, Zuid-Frankrijk

1 december 2016: Inhotim, Brazilië

8 december 2016: Ekebergparken, Oslo, Noorwegen

 

Ook terug te zien op: www.npo.nl/uitzending-gemist

 

 

 

Een verhalend onderzoek maakt deel uit van de eerste editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB), een initiatief van de minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Céline Fremault. De tentoonstelling benadrukt hoe belangrijk het is om het stedelijk landschap in onze samenleving te herwaarderen, omdat we de levenskwaliteit in onze steden willen verbeteren en onze ideeën over samenleven willen invullen.

 

expositie uitvinding landschap

De uitvinding van het landschap. Een verhalend onderzoek is ontsproten aan het brein van landschapsarchitect Bas Smets en hij onderzoekt de notie landschap aan de hand van vijf artistieke expressievormen die toegelicht worden door mensen die toonaangevend zijn in elk van die disciplines: Véronique Bücken voor schilderkunst, Joris Van Grieken en Colin Dupont voor gravures en cartografie, Bruno Notteboom en Pieter Uyttenhove voor fotografie, Michael R. Roskam en Bouli Lanners voor film en Stefan Devoldere en Kristiaan Borret voor landschapsarchitectuur.

Voor meer informatie zie de: Bezoekers gids 

BOZAR Paleis voor schone kunsten te Brussel

 

sco omslag foto

Bijna alle Nederlanders hechten veel waarde aan een groene leefomgeving. Ongeveer een kwart van de tuinbezitters geeft daaraan in de eigen tuin uitdrukking door het overgrote deel ervan te beplanten. Naoorlogse generaties kiezen echter steeds vaker voor bestrating.

In de publieke ruimte zien we juist wel groene initiatieven. 70% Van alle Nederlanders heeft een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon.

Ongeveer 17% van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn. Hoe groter de tuinen, des te meer wordt er geplant. Jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Deze vrijetijdsbesteding gaat niet ten kosten van sport en andere vormen van bewegen, zoals wandelen en fietsen. De lifestyle van tuiniers is in het algemeen een gezonde: ze besteden veel tijd buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter de beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

verharde voortuin

Het onderzoek Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden.

Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Ook het project Sociaal Tuinieren, en de Nederlandse Tuinenstichting worden genoemd in het onderzoek.

Jeanet Kullberg doet bij het SCP onderzoek op het brede terrein van wonen en de directe woonomgeving. In deze publicatie staat voor het eerst tuinieren als factor in de kwaliteit en beleving van de woonomgeving centraal. Eerder verscheen wel een bijdrage over buurttuinen in de SCP-bundel Informele Groepen, uit 2011: ‘Buurttuinen: seizoensgebonden banden in de publieke ruimte’.

U kunt de publicatie hier downloaden: www.scp.nl/Publicaties/Tussen_groen_en_grijs

 Prunus avium (zoete kers) ook dit jaar weer de blikvanger van het NSW Landgoed de Heibloem.

01prunus avium02 Prunus avium

Thorbeckegracht 11. Hier zijn de huidige rechten en plichten van vorst en volk geboren. Want hier stond de wieg van Johan Rudolph Thorbecke, die in 1848 onze grondwet zou wijzigen en zo de macht van toenmalige koning Willem II inperkte, en daarmee dus die van al diens opvolgers.

Ruim tweehonderd jaar later, een paar honderd meter verderop, dobbert op Koningsdag een lint van negenenveertig drijvende bloembedden langs de vaarroute van zijn negenenveertigjarige nazaat Willem Alexander.

 

water bloembakken

Sinds afgelopen Koningsdag, dobbert er een lint van 49 drijvende bloembedden in een Zwolse gracht.

Twee Zwolse scholen, een vereniging, een tuincentrum, zeeverkenners en een groenontwerper hebben op initiatief van Linda Udo, namens de gemeente Zwolle, samengewerkt om deze drijvende tuintjes te maken.
De onmisbare technische basis is gelegd door Dolf Noordeloos. Samen met zijn collega’s en leerlingen van de Ambelt, school voor speciaal voortgezet onderwijs, heeft hij, werkelijk waar, in recordtijd alle vlotten ontworpen en uitgevoerd.

Het principe van het vlot is simpel: twee aan elkaar gelijmde lagen 6 cm dik piepschuim, waarbij de bovenste laag iets kleiner is dan de onderste, zodat er een uitsparing ontstaat waar de planken op rusten die de bekisting vormen. Op de bovenste piepschuimplaat wordt een op maat gezaagde houten bodemplaat geplakt, waar vervolgens de planken tegenaan worden geschroefd.

Zo ontstaan negenenveertig grachtwaardige vlotten van zestig bij zestig centimeter. In alle hoeken is een uitsparinkje gemaakt, opdat overtollig water weg kan en om dan geen potgrond te verliezen zijn deze gaten door leerlingen van de Groene Welle afgedekt met worteldoek.

munnikezijl

Net buiten het Fries/Groninger dorp Munnekezijl, aan de rand van het Lauwersmeergebied, ligt het biologisch landbouwbedrijf genaamd ‘Bakkerbio VOF’. Op 5 juli 2015 is door krachten van de natuur de boerderij geheel afgebrand. Dit was en is een grote tegenslag voor familie en bedrijf. Na een half jaar voorbereiding wordt nu gestart met de herbouw van de boerderij en bijgebouwen. Poortvliet en Partners heeft samen met Rombou vorm gegeven aan dit nieuwe bedrijf.

ontwerp munnekezijl

 

De Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt heeft op één van onze projecten een linde aangeplant onder het mom ‘Een boom mot kunn’n’.

Op initiatief van de gemeente Lochem is grondeigenaren in het buitengebied afgelopen najaar de kans geboden om een solitaire boom te verkrijgen. De gemeente wil met dit initiatief beeldbepalende bomen, zoals lindes, eiken en beuken, weer terugbrengen in het landschap. 

Gelukkig hebben we grondeigenaren weten te enthousiasmeren dit initiatief te omarmen om natuur en landschap voor de toekomst duurzaam te versterken.

 

boom planten onderholt

Welstand (Het Oversticht) Gemeente Kampen akkoord met kavel- en landschapsplan Zalk.

Kavels komen binnenkort in de verkoop.

 

Zalk

 

nieuw tuinplan bostuin

In samenwerking met architectenbureau Leeflang Architectuur uit Vorden hebben we een tuinplan gemaakt waarin woning en tuin perfect aansluiten op naastliggende bosgebied en elkaar versterken. Het was een belangrijk aandachtspunt en wens van gemeente en opdrachtegever de directe omgeving in de planvorming te betrekken.

 

 

 

 

 

 

 

planconcept


Kristianne van der Put houdt niet van prikkeldraad. Zij is een heggenvlechter. Een moeilijk, oud ambacht waar vooral in Engeland veel animo voor is. Ook in Nederland willen steeds meer mensen een vee-kerende en kwajongens-werende natuurlijke haag. Dat betekent aanpoten voor Kristianne, en haar man. Zie de aflevering van afgelopen maandag 15 februari 2016 Binnenste Buiten op NPO.

 

heggenvlechten