Voor de bakkerij van de familie Spijkerboer aan de Groote Woldweg 3 hebben we een dorps verkavelingsplan ontwikkeld. De winkel en bakkerij op het binnenerf zullen komende jaar plaats gaan maken voor verschillende typen woningen. Het plan biedt ruimte aan twee geschakelde  woningen, een vrijstaande woning, twee tweekappers en een bungalow.

Het stedenbouwkundige ontwerp is op 19 januari 2022 in de Raadscommissie Ruimtegebruik en Leefomgeving van de gemeente Oldebroek besproken. De Commissie was zeer positief gestemd over de planopzet. Enkele raadsleden hebben inmiddels de locatie bezocht en vonden het plan een mooie aanvulling op het woningprogramma voor Oosterwolde.

woonerf spijkerboer

 

locatie

Immenrode op de Veluwe

De historische karakteristiek van het landschap waarin het landgoed Immenrode is gelegen heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Het landgoed ligt op de oostflank van de Veluwse stuwwal nabij de nederzetting Zilven. Dit is het overgangsgebied van de hogere droge gronden van de in de ijstijden ontstane Veluwse stuwwallen en stuifzanden, die nu grotendeels bebost zijn, naar het lager gelegen vochtiger halfopen landschap van de enken en het IJsseldal. In het vooral agrarische gebruikte landbouwgebied ligt centraal het dorp Loenen, een oude agrarische nederzetting,

Het landgoed ‘Immenrode’ ligt in Loenen (Gld), gemeente Apeldoorn. Het landgoed heeft een omvang van totaal 6.14.00 ha. Het landgoed is voor 2.88.20 ha bebost met een loof- en naaldhout opstand. De huiskavel heeft een omvang van 0.54.40 ha en 2.58.20 ha is in gebruik als schraal grasland. Voor de 75 % omzoming van het landbouwterrein worden houtsingels aangeplant met een oppervlakte van 0.13.20 ha en enkele solitaire bomen.

landgoed immenrode

sco omslag foto

Bijna alle Nederlanders hechten veel waarde aan een groene leefomgeving. Ongeveer een kwart van de tuinbezitters geeft daaraan in de eigen tuin uitdrukking door het overgrote deel ervan te beplanten. Naoorlogse generaties kiezen echter steeds vaker voor bestrating.

In de publieke ruimte zien we juist wel groene initiatieven. 70% Van alle Nederlanders heeft een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon.

Ongeveer 17% van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn. Hoe groter de tuinen, des te meer wordt er geplant. Jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Deze vrijetijdsbesteding gaat niet ten kosten van sport en andere vormen van bewegen, zoals wandelen en fietsen. De lifestyle van tuiniers is in het algemeen een gezonde: ze besteden veel tijd buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter de beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

verharde voortuin

Het onderzoek Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden.

Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Ook het project Sociaal Tuinieren, en de Nederlandse Tuinenstichting worden genoemd in het onderzoek.

Jeanet Kullberg doet bij het SCP onderzoek op het brede terrein van wonen en de directe woonomgeving. In deze publicatie staat voor het eerst tuinieren als factor in de kwaliteit en beleving van de woonomgeving centraal. Eerder verscheen wel een bijdrage over buurttuinen in de SCP-bundel Informele Groepen, uit 2011: ‘Buurttuinen: seizoensgebonden banden in de publieke ruimte’.

U kunt de publicatie hier downloaden: www.scp.nl/Publicaties/Tussen_groen_en_grijs

Inspirerende beelden en kunstvormen in tuin, park en landschap.

Met enige regelmaat tonen we in deze rubriek bijzondere tuinen, parken en landschappen. Het zijn belangrijke inspiratiebronnen voor ons werk. De tuinen en parken met beelden of bijzondere kunstvormen bevinden zich in vele landen. Veel van deze inspiratiebronnen zijn vrij toegankelijk, of terug te vinden via Google Maps.

Deze keer het sculpturale landschapsproject 'Storm King Wavefield' van Maya Lin, nabij Bunny Road in Mountainville New York. Het project is vrij te bezichtigen.

tuinen ter inspiratie Maya Lin

Maya Lin

informatie https://www.mayalinstudio.com

 

 

De wereld in bloei zetten. Samen met jou! Dat is de missie van de Cruydt-Hoeck! Ontdek de mogelijkheden van het toepassen van wilde bloemenmengsels en draag bij aan een goede leefomgeving. Voor informatie zie: https://www.cruydthoeck.nl/

Cruydt-Hoeck heeft de droom meer biodiversiteit te creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. Cruydt-Hoeck is kweker en leverancier van inheemse wilde plantenzaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels. Met een gedegen praktisch en ecologisch advies helpt de Cruydt-Hoeck gemeenten, (groen)bedrijven, plannenmakers en particulieren met het creëren van succesvolle bloemenweides. 

Door promotie, inspiratie en informatie wil Cruydt-Hoeck een duurzaam publiek draagvlak en waardering stimuleren voor inheemse bloemrijke vegetaties ten behoeve van een gezonde samenleving.

KWEKERIJ: ABBENDIJK 6 TE NIJEBERKOOP

 

bloemenweide

 

zaden

Het tuintijdschrift Eden is een prachtig en inhoudelijk gevarieerd tuinmagazine voor de echte tuinliefhebber in België, Frankrijk en Nederland. Aanvankelijk bedoeld als een nationaal informatie tijdschrift voor tuininrichting en tuincultuur met enkele groenschrijvers als kern, is het tijdschrift nu uitgegroeid tot een internationaal tuinmagazine met een Nederlandstalige en Franstalige uitgave.

                         cover 77 eden magazine 2023 720x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het blad verschijnt 3 keer per jaar en een abonnement (Nederland) kost u € 45,= voor 4 edities.

In België krijgt u voor deze prijs zelfs 5 edities.

Voor nadere informatie, zie website Eden magazine.

 

info: Eden magazine

 

Onderstaand sfeerbeeld van een tuin, ontworpen door een gewaardeerde Belgische collega

pano 8

info: Wirtz International

Vier keer per jaar verschijnt onzeeigentuin, het lijfblad voor lezende tuiners. OnzeEigenTuin is een informatief, eigenzinnig en onafhankelijk tijdschrift met dieper gravende, prettig leesbare verhalen van kenners over vormgeving en beplanting van de tuin, groente en fruit, tuingeschiedenis en -literatuur.

Een tijdschrift voor uzelf of om cadeau te geven. Dan (pas) begint voor u het echte buitenleven door ontspannend tuinieren.

                          cover.400px 

                         Onze eigen tuin heeft aantrekkelijke aanbiedingen voor tuiniers:

1/ Een abonnement op Onze Eigen Tuin, met als geschenk de onkruidwieder (De Wit gereedschappen t.w.v. € 18,95) Een jaar tuinplezier kost u per incasso slechts € 40,75. Naast het abonnement ontvangt u ook de onzeeigentuin tuinpas, waarmee u bij aangesloten bedrijven korting of een presentje ontvangt.

2/ U geeft een jaarabonnement cadeau en betaalt daarvoor via een incasso € 40,75. Als blijk van waardering ontvangt u de onkruidwieder van De Wit (winkelprijs € 18,95).

Als u nu beslist verzekeren wij u voor een heel jaar heel veel tuinplezier.

                                De Wit onkruidwieder

De Wit onkruidwieder is er in een links- en rechtshandige uitvoering

De losse verkoopprijs € 10,= of een proefabonnement (2 nummers) € 15,=

 

Voor nadere informatie zie de website;                        

onze eigen tuin

 

Een juweel van een boek!
Het nieuwe boek De Mooie Moestuin van Julia Voskuil. Een prachtig en inspirerend werk van deze ervaren tuinschrijfster die dus weet waar ze het over heeft. De principes van het moestuinieren worden bondig uit de doeken gedaan en veertien prachtige, meest te bezoeken moestuinen, worden beschreven.

zie preview: https://www.juliavoskuil.nl/wp-content/uploads/Inkijkje-in-De-Mooie-Moestuin.pdf

 

Mooie moestuin achterblad omslag

Wat betekend de voortuin nou echt voor ons? Het beroemde en vaak geciteerde visitekaartje van het huis? Of misschien het overgebleven aanhangsel van een vroegere tuincultuur? Voor velen is de voortuin lastig geworden, waar je nog werk aan hebt ook. Volker Michael fotograaf en schrijver heeft een prachtig boek gemaakt om inspiratie op te doen voor de voortuin. We zijn vereerd dat een project van ons in het boek is opgenomen.

 

cover vorgarten MV

 inhoud vorgarten MV

 

Zie voor meer info over het boek en bestellen: Vorgärten

Vers van de pers: De Smaak van Bloemen

Tuinieren en recepten met eetbare bloemen

Julia Voskuil

‘De Smaak van Bloemen’ is half september 2017 gelanceerd, een fleurig boek voor tuiniers en lekkerbekken. De smaak van bloemen laat zien hoe je bloemen kunt verwerken in allerlei gerechten: als garnering en natuurlijk voor de smaak. Tuinjournalist Julia Voskuil stelt per seizoen een variatie aan eetbare bloemen voor en geeft daarbij aan wat je wanneer kunt zaaien, oogsten en eten en hoe je aan gezonde bloemen komt. - Ruim 40 plantbeschrijvingen - Praktische seizoensindeling - Interviews en recepten Gerenommeerde chefs, wildplukkers en kwekers delen hun passie met recepten vol bloemen. Vier de seizoenen met bloemen op je bord en laat je inspireren door chef-koks van bekende restaurants zoals Tommy Janssen (Bentinck), Arthur van Brug (Villa Augustus), Remco Jansen (Intens), Soenil Bahadoer (De Lindehof) en Jacob Jan Boerma (De Leest).

De Smaak van BLOEMEN

De titel komt je misschien bekend voor? In 1991 verscheen van de hand van Elisabeth de Lestrieux een prachtig kunstboek met die titel. Elisabeth was met het onderwerp haar tijd ver vooruit. Nu, ruim 25 jaar later, groeit de belangstelling voor het culinair gebruik van bloemen, wat voor uitgeverij Terra aanleiding was om een volledig nieuwe uitgave voor te bereiden.

De titel is een eerbetoon aan Elisabeth. Ze heeft menigeen met haar boek geïnspireerd, zoals bleek toen ik voor deze actuele versie in haar voetsporen trad.

Product details

Uitgeverij Terra

192 pag. gebonden

€ 24,99

EAN 9789089897367

Nur-code: tuinieren

De Smaak van Bloemen

 

De Wiltfang

 Voor de echte tuinliefhebbers die houden van mooi en goed in de hand liggend gereedschap.

 

De Wiltfgang logo

De Wiltfang

 

 

 

 GamberaiaNL

foto: poortvliet&partners

 

'Villa Gamberaia, parel in het Florentijnse landschap':

 
Een wandeling door de tuinen van Villa Gamberaia is genieten van ingetogen schoonheid in een oase van rust. De compositie van villa en tuinen in de landschappelijke omgeving is geraffineerd en geheel volgens het ideaalbeeld van de 17e eeuw. Vanuit het dorp Settignano voert een smalle weg naar een metalen hek, waar achter een oprij-laan zichtbaar is met een glimp van de villa. Pas tijdens een rondgang manifesteren zich de tuinen in hun volle glorie. Adembenemend zijn de vergezichten op de domkoepel van Florence en over de vallei van de Arno, die door de stad stroomt. Gamberaia is privébezit, maar bezoekers zijn welkom in de tuinen van deze historische parel.
 
 
ONZE TUINKEUZE:

Op weg naar de tuinen van Lazio. Al meer dan 400 jaar lang maakt de echte liefhebber van kunst en tuinen vroeg of laat zijn droomreis naar Italië. Op ontdekkingstocht naar Rome en omgeving waar historische pareltjes en eigentijdse realisaties elkaar vinden.

De winter is niet saai, kleur- of smaakloos. Met wat extra aandacht is er ook diep in de winter een schitterend aanbod uit je eigen moestuin.

Wanneer je dit aanbod nog aanvult met kleurrijke aardappels, wortelen, bieten, rapen, gedoogde bonen en andere wortelgewassen, dan kun je ook in het koudste seizoen elke dag opnieuw genieten van je eigen oogst en van een bonte biodiversiteit.

auteur: Julia Voskuil

(Gelezen in de 'Tuinen van Eden' editie nr 54 (winter 2016)

 Eden magazine

 

 

 

15 juni 2017 verscheen de nieuwe biografie van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys die in 1999 overleed: ‘Mien Ruys. De Complete Biografie: Zoeken naar de heldere lijn’. Auteur is Leo den Dulk van Cantua Tuinhistorisch Onderzoek. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Beline Geertsema-Key, voorzitter van de Nederlandse tuinen stichting (NTS).

Tuinarchitecte Mien Ruys heeft gedurende een lange periode een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de tuinarchitectuur. Zij was een van de eersten in Nederland – en zeker de eerste vrouw – die het belang zagen van de integratie van haar vak met de architectuur. Ruys heeft daarin een actieve rol gespeeld, gemotiveerd door het socialistische en emancipatoire gedachtegoed dat zij zich in de dertiger jaren eigen maakte. De inzichten die zij formuleerde ten aanzien van functie en doel van de tuin- en landschapsarchitectuur bij het ontwerpen van privé-tuinen en openbaar groen lijken belangwekkend genoeg om ze nader te analyseren. Ze zijn van invloed geweest op het discours binnen haar vakgebied over deze onderwerpen, zoals onder meer blijkt uit de debatten binnen de 8 en OPBOUW.

In haar proeftuinen te Dedemsvaart op het terrein van kwekerij Moerheim, opgericht door haar vader Bonne Ruys, heeft zij gedurende haar hele leven praktisch onderzoek verricht naar de toepassing van planten en materialen die geschikt waren voor toepassing in haar ontwerpen. Door haar vernieuwend gebruik van beide heeft zij de vormgeving van tuinen decennia lang sterk beïnvloed.

boek omslag

Leo den Dulk. Mien Ruys, de complete biografie. De Hef Publishers 2017. ISBN 978-90-6906-14

Meer informatie: www.dehefpublishers.nl

boek er stond een vrouw in de tuin

Een bundel verhalende essays geschreven door Anne Mieke Backer, met recht een echte aanrader!

‘Het boek laat zich lezen als een levendige geschiedschrijving van de Nederlandse vrouw vanuit het perspectief van de tuin.

De auteur vraagt zich af waarom ons altijd is verteld dat door toedoen van één vrouw het paradijs is verloren gegaan en waarom er zo weinig aandacht is voor de paradijzen die sindsdien door Nederlandse vrouwen zijn gecreëerd.

Het gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis van bloemen en planten doorgaven aan hun dochters, over prinsessen en rijke grootgrondbezitsters die het landschap naar hun hand zetten, pioniersters met tulpenbollen, burgerdames en zelfs hoeren die in de groene beschutting van parken hun diensten aanbieden. Beginnend bij de eerste landbouwculturen rond 5000 jaar voor de jaartelling, eindigt het bij internationaal bekende Nederlandse groenontwerpsters en de actualiteit van het nieuwe ‘stadstuinieren’ in de metropool.

Voor haar onderzoek bestudeerde Anne Mieke Backer talloze brieven en dagboeken, waardoor samen met afgenomen interviews, er een beeld kon worden gevormd van wat de rol van vrouwen was en vooral van wat hun drijfveren waren.

Zo werd het schrijven van dit boek een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat de beschreven vrouwen op hun specifieke stukje aarde hebben gezocht en wat zij er tot op de dag van vandaag hebben gevonden. Het steeds veranderende begrip ‘natuur’ en parallel daaraan de opvatting over de ‘vrouwelijke natuur’ fungeerde daarbij als een rode draad.’

uit het persberich

ISBN: 978-90-6906-048-4

Aantal pagina’s: 640

Aantal illustraties: ca. 450 kleur/zwart-wit:

Prijs:  € 27,90

Verkrijgbaar via de boekhandel en op: www.dehefpublishers.nl