De nieuw gebouwde villa, met inpandig zwembad heeft een landelijke uitstraling, witte muren, zwart geschilderde kozijnen en een rieten kap.

Berg en Dal is een boomrijke wijk, op het perceel zijn een aantal bomen, in overleg met de gemeente selectief gekapt. De mooiste en gezondste bomen zijn behouden en tijdens de bouw zo goed mogelijk beschermd. De gespaarde bomen dienden ook om stedenbouwkundige redenen te worden gehandhaafd. Het hoogtepeil van de wortelvoet van de bomen werd tevens het peil waarop onderdelen van de tuin dienden te worden aangelegd en tevens, in overleg met de architect, de hoogte bepaald van het vloerpeil van de villa.

Daar opdrachtgevers waren veel in het buitenland vertoefden was de wens een representatieve kijktuin, waarin, privacy, rust en sfeer bepalende uitgangspunten voor het ontwerp vormden. Het onderhoud diende te worden uitbesteed.

Vanaf het eerste moment van de opdracht is samengewerkt met de architect. Dat was noodzakelijk, omdat zowel voor de welstand als voor de bouwaanvraag en diverse vergunningen het tuinontwerp nodig was. En omdat we vaker met Leeflang architectuur samenwerken konden we de voortgang goed op elkaar afstemmen. We streven er dan ook naar dat wanneer een woning wordt opgeleverd de tuin ook is aangelegd. ‘Huis klaar, tuin klaar’. Dat wordt door onze opdrachtgevers (Leeflang&Poortvliet) zeer gewaardeerd. Voor ons is dat een vanzelfsprekende service, die we aanbieden op dit woningniveau.

Aan de voorzijde is langs de Eleonoraweg is een hoge (3,50 tot 5.00 m) hoge haag van Taxus, inclusief een hekwerk aangebracht. De haag dient om de privacy maximaal te waarborgen.Een toegangspoort en looppoortje sluit het terrein af. De vorm van de poort is afgeleidt van het dakje boven het bordes van de entree naar de woning. De entree naar de woning ligt geheel verscholen achter een gebogen haag van Taxus. Met de auto kun je er omheenrijden over de donkergrijze halfverharding van Ardennersplit, afgebiesd met een rand van zwarte baksteen. Door het hoogteverschil en de hoge hagen zie je slechts de rietenkap van de woning.

In de zijtuin aan de voorzijde, naast de woning ligt een ‘groene vijver’: een verdiept gazon met vormbomen (Liquidambar styraciflua, amberboom) op de hoeken. Het versterkt de ruimtelijke indeling en geeft een evenwichtige opbouw. Door de symmetrie van de elementen straalt de zijtuin rust en ruimte uit. Daarnaast konden we met deze invulling een flink hoogteverschil in deze hoek van de tuin oplossen. Dit deel van de tuin wordt afgesloten door de wanden van het lager gelegen zwembadterras.

Achter de villa ligt een ruim gazon dat staat centraal in het ontwerp, met daarin grote strakke spiegelvijvers op drie niveaus. De randen van de vijvers evenals de niveaus in het gazon tussen de vijvers zijn bekleed met zink. De randen van de tuin zijn aan de lage zijde beplant met Rhododendron; op de erfgrens van het hogere tuin gedeelte is een hoge (3,50 m) strakke haag van Taxus aangeplant, met blokken van haagbeuk (Carpinus betulus). Dit deel van de tuin vormt ligt als een ‘giardino segreto’ (geheime of omsloten tuin) achter de villa.

Vanaf het grotendeels overdekte terras vormen de spiegelvijvers het uitzicht. Kleine watervallen zorgen voor een speelse levendigheid, vooral bij zonnig weer, echter zonder het spiegeleffect te verstoren. Het bewegende water heeft een grote aantrekkingskracht op kleine zangvogels en zorgen voor levendigheid in de tuin. Een enkele keer zie je dan ook ijsvogels bij de vijvers.

Grondspots en tuinlampen accentueren ’s avonds de vijverpartij en lichten paden en entree op subtiele manier aan. De beplanting is eenvoudig van opzet en stoer van structuur. Hier geldt ‘less is more’. Het lijnenspel van hagen en haagvormen komen zo goed tot zijn recht en versterken de ruimtelijke werking. De tuin straalt daardoor de nodige rust, harmonie en ingetogen sfeer uit.

landschap als decor

volgende