sco omslag foto

Bijna alle Nederlanders hechten veel waarde aan een groene leefomgeving. Ongeveer een kwart van de tuinbezitters geeft daaraan in de eigen tuin uitdrukking door het overgrote deel ervan te beplanten. Naoorlogse generaties kiezen echter steeds vaker voor bestrating.

In de publieke ruimte zien we juist wel groene initiatieven. 70% Van alle Nederlanders heeft een tuin bij het huis. De helft van de Nederlanders tuiniert: in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon.

Ongeveer 17% van de Nederlanders heeft de voortuin vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minstens driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vaker bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar de tuinen schaars zijn. Hoe groter de tuinen, des te meer wordt er geplant. Jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens 30 uur per week hebben vaker een betegelde tuin. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Deze vrijetijdsbesteding gaat niet ten kosten van sport en andere vormen van bewegen, zoals wandelen en fietsen. De lifestyle van tuiniers is in het algemeen een gezonde: ze besteden veel tijd buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter de beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

verharde voortuin

Het onderzoek Tussen groen en grijs. Een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden.

Door te tuinieren blijven met name ouderen actief. De verkenning raakt het actuele debat over klimaatbestendige inrichting van particuliere tuinen. Naast deze duurzaamheid speelt ook de discussie over de leefomgeving van mensen en de rol van tuinen hierin.

Ook het project Sociaal Tuinieren, en de Nederlandse Tuinenstichting worden genoemd in het onderzoek.

Jeanet Kullberg doet bij het SCP onderzoek op het brede terrein van wonen en de directe woonomgeving. In deze publicatie staat voor het eerst tuinieren als factor in de kwaliteit en beleving van de woonomgeving centraal. Eerder verscheen wel een bijdrage over buurttuinen in de SCP-bundel Informele Groepen, uit 2011: ‘Buurttuinen: seizoensgebonden banden in de publieke ruimte’.

U kunt de publicatie hier downloaden: www.scp.nl/Publicaties/Tussen_groen_en_grijs